Thijs Avatar

Solliciteren voor een stage doe je zo

Het seizoen is weer begonnen: studenten vliegen uit, weg van dat stoffige schoolgebouw, op naar de bedrijven waar het echt gebeurt. Al die bedrijven zijn op hun beurt blij met verse krachten die ook nog eens betaalbaar zijn. Helaas slaan veel studenten bij het solliciteren de plank mis. Dat ondervinden we zelf ieder semester weer opnieuw. Gelukkig kun je solliciteren leren. Dit artikel bevat gouden tips voor stagiairs-in-wording die gaan solliciteren, bij ons of bij een ander. En oh ja, onze Ultieme Checklist™.

Breaking bad illustratie met daarin de woorden Apply Yourself
Illustratie door Nisargam (licentie: CC by 2.0). Ongewijzigd.

Stage lopen bij Slik, kan dat?

Slik streeft ernaar om altijd twee professionals-in-opleiding te hebben: één voor het vormgevende werk, één voor het meer technische werk. Dat zijn meestal MBO of HBO functies, maar iedereen is welkom als hij of zij ons kan overtuigen. Lijkt het jou wat? Solliciteer dan via career@slik.nl. Lees wel eerst even dit stuk.

Zo moet het dus niet

Het lijkt erop dat opleidingen hun studenten een standaardopzet geven van een sollicitatie: ‘schrijf een motivatie waarin je zegt dat je stressbestendig bent en een echte teamplayer. Maak een opgemaakt A4tje met je CV waarin je met percentages aangeeft hoe goed je in iets bent. Maak een portfolio met daarin je schoolprojecten, zonder te vertellen wat jouw rol was in het team.’

Dit gaat niet werken. Wat moet je als ontvanger van een CV met ‘Ik kan 60% PHP’? Waarom moet het altijd op 1 A4’tje gepropt worden, als het ook overzichtelijk en inhoudelijk kan op 3 A4’tjes? Wat vertelt het als je ‘goed tegen stress kan’ en ‘zowel alleen als in teamverband goed kan functioneren’, als iedereen hetzelfde zegt?

En zo dus wel: laat jezelf zien en leef je in

Hoe solliciteer je dan wel? De gouden tip: laat jezelf zien en leef je in. Dat helpt organisaties te herkennen of je aansluit. Stel, je krijgt van al je jaargenoten een brief opgestuurd, en je moet één van hen een stageplek geven. Waar zou je voor kiezen? Toch zeker voor degene die niet alleen over zichzelf praat, maar ook bedenkt wat hij voor jou kan betekenen? Kies maar:

“Ik ben dringend opzoek naar een stageplek. Ik hoop dat ik de mogelijkheid krijg om stage te lopen bij uw leerbedrijf aangezien dit best een dringend verzoek is.”

of

“Ik denk dat ik voor jullie echt iets kan betekenen door de manier waarop ik problemen aanpak, en doordat mijn interesses precies aansluiten op wat jullie doen.”

En ja, die eerste zin is letterlijk overgenomen uit een sollicitatie. Die is waarschijnlijk nu nog aan het zoeken naar een stage. Je werkt - als creatief uitspatter tot ingetogen programmeur - aan interacties tussen mensen met daar tussen in machines. Je snapt het al: dit is mensenwerk. Mensenwerk in een team van mensen die goed moeten samenwerken. Maak duidelijk dat je dat kan of leg uit waarom je daar beter in wil worden.

Wees niet bang om afgewezen te worden. Je hebt jezelf laten zien zoals je bent. Soms is er een match, en soms niet. En als iemand ‘ja’ tegen je zegt, dan zeggen ze ‘ja’ tegen jou zoals je bent.

Voorkom spelfouten

Niet iedereen kan perfect spellen. Maar iedereen die bij ons stage loopt kan wel inschatten wat hij wel of niet kan. Als je grammatica en spelling dik in orde is: super! Is je spelling en grammatica niet in orde? Vraag dan aan iemand die daar goed in is om je te helpen.

Als wij sollicitaties voor stageplekken ontvangen vol spelfouten, dan is het niet het probleem dat je niet kan spellen, maar dat je kennelijk niet in staat bent om hulp te vragen. En dat is een heel groot probleem in een vakgebied waar zoveel specialisten zo nauw moeten samenwerken.

Ik hoor maar niks terug. Hoe kan dat?

Het ene bedrijf zit te wachten op sollicitanten, de andere niet. Het ene bedrijf is heel strak georganiseerd, het andere wat minder. Soms hoor je zelfs helemaal niks terug op je sollicitatie. Wat een suf bedrijf! Of had je hier misschien iets aan kunnen doen?

Voor ons als internetbureau Slik geldt: Iedere serieuze sollicitatie beantwoorden wij altijd met een serieuze en constructieve reactie. Mocht het een afwijzing zijn, dan vertellen we waarom, zodat je er in elk geval iets aan hebt. Soms laten we niks van ons horen. Dat komt dan omdat wij in onze Ultieme Checklist minder dan 5 punten hebben kunnen afvinken. Dan heb je gewoon je best niet gedaan en gaan we verder niet op de sollicitatie in. Keihard. Net als in het echt.

De Ultieme Checklist™

  1. Ik heb verteld wie ik ben en hoe je me kunt bereiken
  2. Ik heb laten zien wat voor persoon ik ben
  3. Ik heb laten zien wat ik kan
  4. Ik heb duidelijk gemaakt wat ik wil leren
  5. Ik heb duidelijk gemaakt waarom de organisatie perfect aansluit op mijn doelen
  6. Ik heb duidelijk gemaakt wat ik aan de organisatie kan toevoegen
  7. Ik heb laten zien wat voor gave dingen ik buiten mijn opleiding doe
  8. Ik heb geen grove taalfouten gemaakt

Heel veel succes, en geniet er van

Voor heel veel mensen is hun stageperiode een geweldige tijd. Je leert het vak veel sneller dan op school, je werkt samen met professionals, je went aan lange werkweken, en je komt er achter wat je écht kan, en wat je écht wilt.

Geniet ervan. Blijf jezelf. Doe je best. Dan wordt het vanzelf een succes.

Ik wil bij jullie stage lopen!

Jemig, wat leuk. We hebben momenteel stagevacatures voor een designer en een developer. Solliciteer snel bij ons. Je weet wat je te doen staat.

Thijs Avatar

Thijs Leydens is mede-oprichter van Slik en begeleidt alweer zo’n twaalf jaar stagiairs en afstudeerders. Hij is binnen Slik verder verantwoordelijk voor creatieve, commerciële en personele zaken.